Ontstaan van CACIB.NL

Al in de beginjaren 80 hadden wij een Commodor 64 en dat was onze eerste stap naar de digitale wereld. Daar werden voornamelijk spelletjes op gedaan en wij hebben die ook gebruikt om de etiketten voor een mailing te maken voor een clubmatch.

Het werkte allemaal onder DOS en onze dochter had wat problemen met rekenen, dus had Ger een programma gemaakt wat gebaseerd was op beloning en de score bij hield. De beloning was: als je het gaat doen krijg je een snoepje, als je er meer goed hebt dan de vorige keer krijg je nog een snoepje en als je meer sommen maakt dan de vorige keer, dan kon je een derde snoepje verdienen. De maximale tijd was altijd 20 minuten.

De eerste dag maakte onze dochter in die 20 minuten 10 sommen waarvan er 6 goed waren. Binnen 14 dagen maakte ze er in 20 minuten 100 met een score van 85%. Dat was dus onze intrede in de digitale wereld.

Wij trainden toen met onze honden bij de KC Rotterdam, die jaarlijks ook een CAC/CACIB tentoonstelling organiseerden. Eén jaar is Ger wezen helpen in de voorbereiding en verbaasde zich er over dat nog alles met de hand gedaan werd en met kaartenbakjes. Hij was daar snel klaar mee en zei tegen de voorzitter (Gerrit Bijster): “dat moet toch veel sneller met een computer kunnen”.

Het was een jaar later en ondertussen waren de inschrijfformulieren voor de volgende tentoonstelling al verstuurd toen er onenigheid in het team kwam waardoor de administratie ineens op losse schroeven kwam te staan. Gerrit Bijster zei tegen Ger: “Jij zei toch dat het met een computer kon?”, nou doe het dan maar en Ger zei: Is goed!

Toen Ger met dit verhaal thuis kwam verklaarde ik hem voor gek, want we hadden niet eens een PC, maar – zo zei Ger – die zou in de loop van de week bezorgd worden, samen met een printer. (Een IBM 8086 en een IBM proprinter). Ook voor het verwerken had hij een oplossing. Hij maakte een invoerscherm, dan kon ik op de dag invoeren en dan kon hij ’s avonds programmeren. Dat is het begin geweest van 40 jaar administraties voor tentoonstellingen voeren.

Later kwam daar de e-mail bij en internet en het logische gevolg was dat ons eerste e-mailadres cacib@kabelfoon.nl was.

In 2007 hield de baan waar ik 16 jaar gewerkt had op en gezien m’n leeftijd zat niemand echt op mij te wachten. Ik heb toen een jaar gespendeerd aan een HBO opleiding “webdesign” en in 2008 gestart als ZZP-er, waar de Raad van Beheer mijn eerste klant was voor het bijhouden van de website en andere projecten. Weer een logisch gevolg was om de naam van het “bedrijf” bij de KvK in te schrijven als CACIB.NL

Naast het maken en onderhouden van websites heb ik me vooral toegelegd op kynologische administraties.

We leven nu in het jaar 2022 en het eerst programma in DBaseIII is in 1999 gevolgd door FOXPro en het werkt nog steeds, maar kan eigenlijk alleen gebruikt worden door mensen die ermee “opgegroeid” zijn. Alhoewel het wel een digitaal programma is, zijn er ondertussen systemen die volop automatisch zijn en er voor de organisatie weinig handwerk meer overblijft. Natuurlijk hangt er aan zo’n systeem ook een prijskaartje, maar dat is het naar mijn mening dan ook dik waard. Dit jaar (2022) zal het door Ger geschreven en door mij verder bijgehouden programma waarschijnlijk voor de laatste keer gebruikt worden door de Stichting Hondententoonstelling Rotterdam voor hun tentoonstellingen op 27 en 28 augustus.